Ida och Igors Stockholmstips

Ida och Igors bästa Stockholmstips

Vilken restaurang rekommenderar ni för en romantisk dejt? 
L’Avventura tycker vi är en upplevelse. Det är otroligt pampiga lokaler i en före detta biosalong med stuckaturer och väggmålningar av Nils Asplund. Inredningen påminner om en glamorös svunnen tid samtidigt som stämningen är intim trots att det är ett stort ställe. Gillar ni italienskt så är det stället för er. Vill man gå till ett mindre ställe så är Café Facile en väldigt trevlig fransk bistro i samma område.

Vilken stadsdel eller vilka kvarter tycker ni är mest romantiska i vår huvudstad?
På Söder finns en del riktigt gamla välbevarande kvarter med kullerstensgator och gulliga små träkåkar från den tid då stadens arbetare bodde där. Från Mariatorget tar du dig via branta trappor upp till Ivar Los park där du har en fantastisk vy över stan. Gå en promenad längs Monteliusvägen och ta in utsikten. Bortom Mosebacke torg finns också väldigt fina gamla kvarter och vacker utsikt över Skeppsholmen och Djurgården från utsiktsplatsen Predikstolen.

Vart går ni för en mysig fika?
Café Pascal i närheten av Odenplan har goda sallader, mackor och bakverk.

Vilket hotell skulle ni rekommendera för en staycation i Stockholm?
Bara en kort bilfärd eller taxiresa från Sollentuna station finns Görvälns slott, ett litet boutiquehotell vid Mälaren. Du befinner dig plötsligt på landet men är egentligen nära stan. Mat i toppklass, lyxiga hotellrum och promenadvägar längs Mälaren. Vi har varit där flera gånger och passade på att bada vid några klippor senast vi var där på sommaren. Bra tips om du har tröttnat på stadsmiljön men inte kan eller vill ta dig så långt bort.

Vilket är ert favoritutflyktsmål utanför centrala Stockholm?
Skärgården är aldrig fel! Lätt att ta sig till utan bil också. Båtfärden är en del av nöjet. Om man vill ta sig lite längre ut, till ytterskärgården, så är Sandhamn fint. Ett annat tips är att ta en båt från Stadshuskajen ut till Drottningsholms slott så får ni se staden från vattnet och på väg ut mot Drottningholm blir det verkligen tydligt hur naturnära Stockholm är.

Har ni någon ytterligare Stockholmspärla ni kan dela med er av?
Djurgården är mer än Gröna Lund, Skansen och Abba-muséet. Ta en SL-båt från Nybrokajen ut till Blockhusudden och gå på Thielska galleriet. Om ni är intresserade av konst förstås. På samma tema så är Carl Eldhs Atlejémuseum ett tips och likaså Millesgården. För den som är lite mer sportig är det jättefint att hyra kajak och paddla runt Kungsholmen till exempel.